Rejestracja   Logowanie   Strona Główna   Losowania   Szukaj   Użytkownicy   Grupy

Poprzedni temat «» Następny temat
e-booki
Autor Wiadomość
Cat 

0 pkt
Postawił 1 piw(a)

Wysłany: 2011-01-26, 22:23   

Agnie5zka napisał/a:
Wiadomo, wszystko ma swoje plusy i minusy. Myślę, że za kilka lat zwykłe, papierowe książki będą się po woli wycofywać. Na nasza korzyść albo nie korzyść :-|

A ja myślę, że nie. Jest nadal wielu zwolenników tradycyjnych książek i ja się do nich zaliczam. Czytanie z ekranu to nie to samo co usiąść z książką w fotelu- nie ma atmosfery ;). A poza tym bardzo męczy oczy. Z nowinek akceptuję audiobooki- bo to dobre rozwiązanie dla osób z dużymi wadami wzroku, albo dla tych co robią kilka rzeczy na raz.
Postaw piwo autorowi tego posta

#Moderator
..:ZaDziOr:..

99 pkt
Piwa: 11/8

Wysłany: 2011-01-27, 21:48   

Może i masz racje. Klimat też się liczy, ale po prostu lubię nowości i myślę, że w każdej sytuacji da się jakoś odnaleźć;)

0 pkt

Wysłany: 2011-04-12, 16:32   

Jestem zwolenniczką zwykłych książek. Przy komputerze szybko się męczę, cały czas coś mnie rozprasza. Poza tym lubię przewracać kartki, a nawet wąchać książki lubię, o!

0 pkt
Piwa: 1/1

Wysłany: 2011-04-19, 13:33   

Ja w ogóle nie umiem czytać na komputerze! ani nie mogę się skupić ani żadna to przyjemność. zdecydowanie wolę tradycyjną książkę.

#Moderator
Tyle co nic.. czas

421 pkt
Piwa: 15/32

Wysłany: 2011-04-21, 21:46   

simonka napisał/a:
Ja w ogóle nie umiem czytać na komputerze!

Słowo e-book nie oznacza tylko czytania ksiązek na komputerze! ;-)

Są specjalne czytniki, w które można wgrać mnóstwo nowości i zabrać w podróż ze sobą.

simonka napisał/a:
ani nie mogę się skupić ani żadna to przyjemność.

Ja bym nawet nie próbowal czytać na kompie, to jest po prostu beznadziejne. I tylko wzrok sie psuje.

#Moderator
Szpadyzor

18 pkt
Otrzymał 2 piw(a)

Wysłany: 2011-04-24, 22:56   

Przeczytałem już kilka e-booków na komputerze ale i tak wole klasyczną książke, czytam e-booki jak chcem przeczytać coś ciekawego a niema tego w bibliotece ale też ściągam jakieś gazety a mam też co miesiąc wysyłany misięcznik regionalny na emaila.

0 pkt
Piwa: 3/1

Wysłany: 2011-04-25, 12:47   

Niestety czesto musze siegac po ebooki, bo zwyczejnie jak sie czegos ucze to nie ma juz tych ksiazek w bibliotece, albo jest ich maly naklad. A akurat nauka z ebookow mi pasuje, bo i tak sobie robie notatki, przepisuje najwazniejsze rzeczy do zeszytu. Jakos zbytnio oczy mi sie nie mecza :)
Jesli chodzi o ksiazki do poczytania dla relaksu, wole wersje papierowa :)

0 pkt

Wysłany: 2011-05-02, 16:02   

raz korzystałam z e-booka, kiedy nie byłam w stanie nabyć książki. czyta się szybko, ale jednak wolę tradycyjne książki. nie ma to jak siąść pod kocem, z książką w ręku i ciepłą herbatą.

nie wiem czy jest osobny temat audiobooków, ale z tego też raz korzystałam i nie dokończyłam.. nie wszystko było czytane, więc dałam sobie spokój.

0 pkt
Otrzymał 2 piw(a)

Wysłany: 2011-06-07, 00:53   

ja nie lubię czytać e-booków, zdecydowanie bardziej wolę tradycyjne książki i mam nadzieję, że one nigdy nie zostaną wyparte przez ksiażki elektroniczne :]

True Fan ( ;

0 pkt

Wysłany: 2011-06-07, 08:04   

Kiedyś nie lubiłam jednak z racji tej iż zakochałam się w serii książek Charlaine Harris z serii True Blooda to nie mam nic przeciwko. :)
Oczywiście e-book nigdy nie będzie tym samym co książka w ręku. ;)

216 pkt
Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2011-06-11, 13:28   

Ja mam całą serię Pratchetta i co z tego, i tak nie zdołam zaczytać takiej elektronicznej wersji. A właśnie, czy w ostatnim miesiącu kupiłeś jakąś książkę?

#Moderator
..:ZaDziOr:..

99 pkt
Piwa: 11/8

Wysłany: 2011-06-11, 13:36   

Książki...szczerze mówiąc częściej dostaje niż kupuje. Uzbierała mi się całkiem niemała biblioteczka. :-P Większość osób stwierdza że to najlepszy rodzaj prezentu dla mnie. Z e-booków uzbierałam całą sagę True Blood sugerując się loginem jednego z użytkowników forum. Przy okazji pozdrawiam. Pierwszy tom jest świetny. Biorę się za następne. :->

0 pkt

Wysłany: 2011-08-05, 19:13   

Ha, ebooki... Gdyby nie to, że podczas długiego przesiadywania przed monitorem mój wzrok wariuje (choćby teraz), to chyba śmiało polecałabym każdemu. Z komputerem jest jeszcze inny szkopuł - potrzebuje energii, żeby działać. Czytania na innych urządzeniach nie próbowałam, bo takowych nie posiadam. Z racji, że bibliotekę mam daleko, a podejrzewam, że nie znalazłabym w niej tego, czego aktualnie poszukuję, korzystam z elektronicznych form książki już od dawna. Na studiach teksty na zajęcia często kserowałam bądź drukowałam sobie - tak łatwiej się czyta, można coś podkreślić, zanotować itp, no i na zajęciach z nich korzystać. Jakoś tak wychodzi, że teraz książek tradycyjnych nie korzystam. Jedyne, co mnie w nich pociąga to to, co napisał ktoś wyżej - można się wygodnie usadowić z kocem, herbatą i czytać, czytać, czytać. Z laptopem jest nieco mniej wygodnie, ale nie trzeba koca, bo owo urządzenie jest źródłem ciepła ;-) Mój wybór więc pada na ebook, choć nie zabiorę go do pociągu (mam na myśli polskie koleje) czy autobusu - na takie okazje zawsze znajdę "normalne" egezmplarze :D

Z audiobooków nigdy nie korzystałam. Zdarzało mi się w radiu wysłuchać jakichś czytanych fragmentów. Według mnie taki audiobook odbiera słuchającemu możliwość własnej interpretacji. Oczywiście, nie jest tak, że zmienia się nam sens działa. To trudno wytłumaczyć...Ma wrażenie, że jako słuchać jestem jedynie odbiorcą. Dopiero samodzielne czytanie pozwala mi wziąć udział w tworzeniu tekstu.

Odpowiedz do tematu