Rejestracja   Logowanie   Strona Główna   Losowania   Szukaj   Użytkownicy   Grupy

Poprzedni temat «» Następny temat
Ulubiony cytat.
Autor Wiadomość

0 pkt
Piwa: 3/1

Wysłany: 2011-04-25, 23:29   Ulubiony cytat.

Czy macie jakis swoj ulubiony cytat z ksiazki? :)
Jezeli tak to podzielcie sie z reszta forumowiczow i powiedzcie z jakiej ksiazki pochodzi :)
Postaw piwo autorowi tego posta

#Moderator
..:ZaDziOr:..

99 pkt
Piwa: 11/8

Wysłany: 2011-04-26, 01:29   

Oczywiście ;-)

"I teraz dzieliły go zaledwie cztery dni od powrotu do owego miasta. Był rozpłomieniony i zarazem pełen obaw - może dziewczyna już o nim zapo­mniała? Przechodziło przecież tamtędy tylu paste­rzy sprzedających owcze runo.
- Nieważne - powiedział do swoich owiec. - Ja też znam wiele dziewcząt w innych miastach.
Ale w głębi serca czuł jednak, jak bardzo jest to ważne, I że pasterze, marynarze czy kupcy znają zawsze takie miasto, w którym żyje ktoś, kto spra­wia, że pewnego dnia zapominają o urokach bez­troskiego wędrowania po świecie."

Paulo Coelho - Alchemik

Pomogła: 1 raz

0 pkt
Otrzymał 3 piw(a)

Wysłany: 2011-04-26, 08:41   

Łosz kurde...czytam tyle książek miesięcznie że nie jestem w stanie sobie przypomnieć ulubionego cytatu.... jak mi coś wpadnie do głowy to napisze ;-)

Miazmat

10 pkt
Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2011-04-27, 10:19   

Mam sporo cytatów które lubię. Oto niektóre z nich

"Życie to syf. Każdy kawałek mógłby pasować do układanki, każde słowo mogłoby być miłe, a każde wydarzenie radosne, tyle że tak nie jest. Życie to syf. Ludzie ogólnie rzecz biorąc są do dupy." Christopher Moore - "Najgłupszy anioł"

"Czy nienawidzę Orgoreynu? Nie, dlaczego? Jak można nienawidzić albo kochać kraj? Tibe o niczym innym nie mówi, ale ja tego nie rozumiem. Znam ludzi, znam miasta, wioski, wzgórza, rzeki i skały, wiem, jak jesienią słońce zachodzi za pewnym polem w górach, ale jaki sens ma przecinanie tego wszystkiego granicą i nadawanie temu nazwy po to, żeby przestać to kochać od linii, gdzie nazwa przestaje obowiązywać? Co to jest miłość do swojego kraju? Czy to oznacza nienawiść do innych krajów? W takim razie to nic dobrego. Może to po prostu miłość własna? W takim razie to nic złego, ale nie należy z tego robić cnoty ani profesji... Kocham wzgórza domeny Estre, tak jak kocham życie, ale taka miłość nie zna granicy, za którą zaczyna się nienawiść. A poza tym jestem, mam nadzieję, ignorantem." Ursula Le Guin - "Lewa ręka ciemności"

Cisza jest tylko brakiem hałasu. "Blask fantastyczny" Pratchett

Światło wierzy, że przemieszcza się szybciej od wszystkiego, ale się myli. Nieważne, jak szybko pędzi, zawsze odkrywa, że ciemność dotarła na miejsce wcześniej i już na nie czeka. "Kosiarz" Pratchett

Kiedy coś staje się niemożliwe, tym samym uznaje się to za niewiarygodne, choćby nawet było najszczerszą prawdą.
Neil Gaiman "Amerykańscy bogowie"

"Potrzeby są właśnie tak sztucznie tworzone. Nie rodzą się same, są f a b r y k o w a n e. Stwarza się iluzję, że potrzebne jest coś, co wcale nie jest potrzebne. To proste. Mieszkać należy w Azabu, jeździć bmw i nosić roleksa. Wiele, wiele razy powtarza się te same informacje i w końcu wszyscy wierzą, ze mieszkać należy w Azabu, jeździć bmw i nosić roleksa. Pewnego typu ludzie myślą, że jeżeli zdobędą te rzeczy, zaczną się odróżniać. Że będą inni niż wszyscy. I nie zauważają, że przez to w końcu stają się tacy sami. Brakuje im wyobraźni. To tylko sztuczne informacje. Tylko iluzje. "
Haruki Murakami "Tańcz, tańcz, tańcz"

Lwy powinny być silne, ale łagodne, jak w kreskówce Disneya. One jednak takie nie są, a kiedy zachowują się jak lwy, masz im za złe, że nie są bajkowymi zwierzątkami z twojej wyobraźni. Rosyjskie niedźwiedzie nie wkładają kapeluszy i nie jeżdżą na rowerach. Ani nie śpią razem ze Złotowłosą. To ludzie zmuszają je, żeby odstawiały tę błazenadę w cyrkach, filmach i bajkach dla dzieci. Oczywiście, jedne są bardziej potulne czy dzikie, a inne mniej, ale wszystkie zawsze pozostaną niedźwiedziami. Więc nie odwracaj się do nich tyłem. A nawet nie podchodź. To proste. Nie one cię okłamują – to ty je kłamliwie postrzegasz.
Jonathan Carroll - "Białe Jabłka"

i jeszcze kilka Murakamiego
Prawie nikt na świecie nie pragnie wolności. Ludzie tylko myślą, że jej pragną. To wszystko iluzja. Gdyby naprawdę dano im wolność, większość nie wiedziałaby, co począć.(...) Ludzie w rzeczywistości lubią niewolę.

Tchórze odwracają wzrok od rzeczywistości. Czas mija nawet, kiedy ma się zamknięte oczy i zasłonięte uszy.

Niewielu jest ludzi, którzy słuchają innych. Każdy chce mówić, nawet jak nie ma nic do powiedzenia.

Pokręciłem głową. Choć kręcenie głową naprawdę niczego nie rozwiązuje.

Wojna zawsze nadchodzi. Zawsze nadchodzi. Nie zdarza się, żeby nie było wojny. Nawet kiedy się wydaje, że nie będzie, i tak będzie. Ludzie w głębi serca lubią się zabijać. I zabijają się, póki się nie zmęczą. Kiedy się zmęczą, trochę odpoczywają, a potem znowu zaczynają się zabijać.

Ciekawe, czy ktoś je w ogóle przeczyta ;)

Persona Non Grata

13 pkt

Wysłany: 2011-04-27, 17:40   

Póki co dam jeden który ostatnim czasy mówi całą prawdę o moich znajomych których uważałem za przyjaciół...

" Przyjaciele są tyle warci, ile po nich pozostaje "

Władysław Grzeszczyk — Parada paradoksów

#Moderator
..:ZaDziOr:..

99 pkt
Piwa: 11/8

Wysłany: 2011-04-27, 20:03   

Loki napisał/a:
Tchórze odwracają wzrok od rzeczywistości. Czas mija nawet, kiedy ma się zamknięte oczy i zasłonięte uszy.

Ten podoba mi się najbardziej. Zwięzły i dotarł do mnie najbardziej...

Cytat:
Prawie nikt na świecie nie pragnie wolności. Ludzie tylko myślą, że jej pragną. To wszystko iluzja. Gdyby naprawdę dano im wolność, większość nie wiedziałaby, co począć.(...) Ludzie w rzeczywistości lubią niewolę.

Zawsze byłam zdania, że kompletna wolność jest nie możliwa do osiągnięcia..Rzeczywiście ludzie akceptują niewolę skorą łącza się w pary...

Odpowiedz do tematu