Rejestracja   Logowanie   Strona Główna   Losowania   Szukaj   Użytkownicy   Grupy

Poprzedni temat «» Następny temat
Wszystko o książkach
Autor Wiadomość

co mam powiedzieć

0 pkt
Piwa: 3/24

Wysłany: 2011-08-10, 16:35   

soren napisał/a:
Interesowałby mnie zwłaszcza społeczny aspekt zawarty w tego typu opowiadaniach czy powieściach. Może utopie, antyutopie...

Od razu przyszła mi na myśl Ursula K. Le Guin :-P Co prawda nie udało mi się przebrnąć przez żadną z jej książek, ale podobno to klasyka :-D
Wikipedia napisał/a:
W prawie wszystkich utworach fantastyczno-naukowych Ursuli Le Guin widać silny wpływ nauk społecznych, głownie socjologii i antropologii kulturowej, lokujących je w subkategorii znanej jako soft science fiction.[2] Autorka często używa motywu kultur pozaziemskich po to, by wypowiedzieć komunikat o kulturze ludzkiej w ogólności. Przykładem jest zagłębienie się w istotę tożsamości seksualnej poprzez użycie motywu androgynicznej rasy w powieści Lewa ręka ciemności (The Left Hand of Darkness). Takie zabiegi pozwalają mieścić jej prace w kategoriach feministycznej science fiction.[3] Jej prace również często posiadają przesłania ekologiczne.

http://lubimyczytac.pl/cy...-reka-ciemnosci - cytaty z "Lewej ręki ciemności"

"Ci, którzy odchodzą z Omelas" - TAAAKIE opowiadanie, polecam :-P
"Wracać wciąż do domu" - utopia, bardzo proszę ;-)
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły

0 pkt
Piwa: 1/1

Wysłany: 2011-08-11, 11:07   

christopher napisał/a:
soren napisał/a:
Interesowałby mnie zwłaszcza społeczny aspekt zawarty w tego typu opowiadaniach czy powieściach. Może utopie, antyutopie...

Od razu przyszła mi na myśl Ursula K. Le Guin :-P Co prawda nie udało mi się przebrnąć przez żadną z jej książek, ale podobno to klasyka :-D
Wikipedia napisał/a:
W prawie wszystkich utworach fantastyczno-naukowych Ursuli Le Guin widać silny wpływ nauk społecznych, głownie socjologii i antropologii kulturowej, lokujących je w subkategorii znanej jako soft science fiction.[2] Autorka często używa motywu kultur pozaziemskich po to, by wypowiedzieć komunikat o kulturze ludzkiej w ogólności. Przykładem jest zagłębienie się w istotę tożsamości seksualnej poprzez użycie motywu androgynicznej rasy w powieści Lewa ręka ciemności (The Left Hand of Darkness). Takie zabiegi pozwalają mieścić jej prace w kategoriach feministycznej science fiction.[3] Jej prace również często posiadają przesłania ekologiczne.

http://lubimyczytac.pl/cy...-reka-ciemnosci - cytaty z "Lewej ręki ciemności"

"Ci, którzy odchodzą z Omelas" - TAAAKIE opowiadanie, polecam :-P
"Wracać wciąż do domu" - utopia, bardzo proszę ;-)

Brzmi intrygująco i zachęcająco. Dziękuję :-)
Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu