|
Wszystko o książkach |
| Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 2011-03-05, 22:14 Wszystko o książkach
|
|
|
Lubicie czytać książki?
Jak często po niego sięgacie?
Jaki jest to zazwyczaj gatunek?
Średnia ilość książek w miesiącu to...?
Wypożyczacie czy kupujecie? |
|
|
|
 |
392 pkt
|
Wysłany: 2011-03-05, 23:57
|
|
|
Od zawsze lubiałem książki, ale odnoszę wrażenie że ostatnio zaczynają one być moim nałogiem. Czytam kiedy tylko mam na to czas i głowę, gdziekolwiek jestem. Mam wiele zainteresowań więc i czepiam się najróżniejszych tematów - nauka popularna, lotnictwo, astronomia, fotografia, meteorologia, programowanie, ezoteryka... Jak widać dominuje nauka i technika. Trudno powiedzieć ile książek 'przetwarzam' w ciągu jednego miesiąca, zdarza się że 3-4, ale bywa i tak że nie ukończę żadnej. W ciągu dwóch lat zapełniłem trzy półki, czyli jakieś półtorej metra. Zazwyczaj kupuję nowe, lecz czasami udaje mi się wynieść z uczelni 'przestarzałe' egzemplarze, które inaczej trafiają do spalarni (jak tak w ogóle można?). Staram się nie wypożyczać gdyż strasznie się do nich przywiązuję |
|
|
|
 |
Pomogła: 1 raz Wiek: 15 Dołączyła: 31 Gru 2010 Posty: 624
|
Wysłany: 2011-03-06, 09:38
|
|
|
Bibliotekę odwiedzam 2 razy tygodniowo, no chyba że w szkole dają wycisk. Uwielbiam książki, czytam w każdym miejscu, nawet gdy jedziemy na wycieczę szkolną do kina, ja z książką na kolanach:))
Kupuję bardzo rzadko bo w wieku 14 lat nie mam stałych dochodów Ulubione to fantasty, i takie oparte na faktach, psychologiczne. |
_________________ -Nie wytrzymasz ze mną
-Tym bardziej bez Ciebie. |
|
|
|
 |
#Moderator Tyle co nic.. czas
 .gif)
|
Wysłany: 2011-03-06, 11:39
|
|
|
Oczywiście że lubię czytać ksiązki chociaż ostanio mam na nie coraz mniej czasu... Po nowe tytuły raz w tygodniu, każdego dnia wieczorem przez około godzinkę czytam... Jaki gatunek? Pierwszoklasowy... Nie mam ustalonego z góry, biorę to co wydaje mi się że przeczytam, najczęsciej sie nie mylę... Średnio w miesiacy czytam około 4-5 książek. Wypożyczam. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2011-03-06, 11:53
|
|
|
Lubicie czytać książki?
Tak.
Jak często po niego sięgacie?
Codziennie.
Jaki jest to zazwyczaj gatunek?
Najczęściej jest to literatura piękna.
Średnia ilość książek w miesiącu to...?
10-12.
Wypożyczacie czy kupujecie?
Kupuje. |
|
|
|
 |
Sukkub

0 pkt
|
Wysłany: 2011-03-06, 15:10
|
|
|
| Cytat: | | Lubicie czytać książki? |
Uwielbiam, jednak nie bardzo mam na nie ostatnio czas.
| Cytat: | | Jak często po niego sięgacie? |
Kiedy jeszcze byłam w LO, to miałam takie okresy, że czytałam praktycznie jedną po drugiej. Teraz już mniej, gdyż zajuję się też innymi rzeczami i nie starcza mi czasu. Mam za duzo hobby xD
| Cytat: | | Jaki jest to zazwyczaj gatunek? |
Zawsze fantasy. W całym swoim życiu przeczytałam zaledwie kilka ksiażek obyczajowych i jakiś horror.
| Cytat: | | Średnia ilość książek w miesiącu to...? |
Trudno powiedzieć... Jeszcze jakiś czas temu byłoby kilka, a teraz, z jedna jest ciężko.
| Cytat: | | Wypożyczacie czy kupujecie? |
Kupuję. Planuję zrobić sobie biblioteczkę w domu :D |
_________________ 私 は 私 の 猫 と リペル が 好きです! xD |
|
|
|
 |
0 pkt
|
Wysłany: 2011-08-05, 18:55
|
|
|
Hmm.. Zazdroszczę Wam częstotliwości czytania. Niegdyś miałam podobną tzn około 4-5 książek miesięcznie. Nie kupowałam, a korzystałam z biblioteki. Z czasem jednak pogorszyła mi się nieco koncentracja, a na studiach w sumie niewiele było czasu na czytanie czegoś poza tekstami filozoficznymi :D Tyle ich było. Teraz staram się nadrobić moje zaległości, a widzę ich sporo. Jak dawniej sięgam po kryminały, ale te bardziej z humorem niż na poważnie. Chyba zrezygnuję z "przygodówek", które tak umilały mi lata dzieciństwa - wyrosłam i już. W to miejsce odkrywam powoli literaturę fantastyczną - dawno temu zdarzyło mi się przeczytać kilka tego typu książek, jednak bez większego zachwytu. Dziś patrzę na nie trochę inaczej - jak na alternatywną rzeczywistość, w którą niekoniecznie trzeba wierzyć, żeby dać się wciągnąć. Zdarza mi się najpierw zachwycić formą, a potem treścią - z jakąż finezją niektórzy potrafią pisać to się w głowie nie mieści. Dopiero poprzez pieczołowicie dobrane słowa, kapitalne konstrukcje zdaniowe docieram do sensu tekstu. To fascynujące
edit: poprawiłam literówki, mam nadzieję, że wszystkie. |
_________________ "Na zewnątrz miliony deszczowych kropel popełniało masowe
samobójstwo skacząc z wysokości nieba..." - Sobota "Padlina" |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2011-08-05, 20:45
|
|
|
| No ja ostatnio przeczytałam książki z serii Pamiętniki Wampirów oraz Szeptem :) |
|
|
|
 |
#Moderator ..:ZaDziOr:..

|
Wysłany: 2011-08-06, 20:02
|
|
|
| kroplakarmelu napisał/a: | | Pamiętniki Wampirów |
Często mam tak, że zaczynam czytać książki i nie kończę To jest właśnie przykład jednej z nich..Zaczęłam również czytać książki z serii True Blood i wydaje mi się ze przewyższają pamiętniki
Ostatnio nie mam czasu na czytanie, przeglądam dosłownie kilka kartek dziennie. Raczej nie wypożyczam..Najczęściej ściągam od koleżanek. Z wypożyczaniem lipa jest, bo zawsze muszę przetrzymać ;/ |
|
|
|
 |
co mam powiedzieć

0 pkt
|
Wysłany: 2011-08-08, 18:41
|
|
|
| soren napisał/a: | | odkrywam powoli literaturę fantastyczną |
Masz już ulubionych autorów?
W moim przypadku: 2 lata fascynacji SF, trauma do końca życia |
|
|
|
 |
0 pkt
|
Wysłany: 2011-08-08, 20:26
|
|
|
Czy ulubionych posiadam? Hmmm... Póki co mogę śmiało powiedzieć, że uwielbiam Sobotę - kapitalny styl (w mordę, jak on to robi, że tak pisze?), interesujące historie z przypadkiem, przeznaczeniem, tajemnicą, siłą wyższą w rolach głównych. Wszystko zgrabnie, z sensem ze sobą powiązane.I ten dowcip Ale z tego co zdążyłam się zorientować, to dość specyficznym pisarzem fantastyki jest Sobota, więc niezbyt reprezentatywnym dla tego rodzaju literatury ogólnie. Jednakowoż bardzo mi jego opowiadania odpowiadają i już wiem, że będę szukać tego typu tekstów - znasz podobne, o podobnej tematyce lub stylu? A wspominam o nim, bo tylko jego teksty znam szerzej. Innych pojedynczych przeczytanych tekstów nie wymieniam, bo niewiele z tego wyniknie - za wcześnie na ocenę. Zdecydowanie nie zamierzam sięgać po wampiry itp. Zwyczajnie mnie to nie interesuje.
Magowie, czarnoksiężnicy, smoki... Zdaje się, że przypadłoby mi coś takiego do gustu, ponieważ zdarzyło mi się coś z tych okolic przeczytać, ale nie pamiętam co to było dokładnie. Zostało mi tylko wspomnienie przyjemnej lektury.
Co do SF to na razie kojarzy mi się z podróżami na inne planety, walkami cywilizacji, technologicznym rozwojem... Podchodzę sceptycznie, ale myślę, że zerknę jak mi coś polecisz. Interesowałby mnie zwłaszcza społeczny aspekt zawarty w tego typu opowiadaniach czy powieściach. Może utopie, antyutopie... Zdaję się na Ciebie |
_________________ "Na zewnątrz miliony deszczowych kropel popełniało masowe
samobójstwo skacząc z wysokości nieba..." - Sobota "Padlina" |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2011-08-09, 00:18
|
|
|
| Agnie5zka napisał/a: | | kroplakarmelu napisał/a: | | Pamiętniki Wampirów |
książki z serii True Blood i wydaje mi się ze przewyższają pamiętniki
|
A na jaki temat jest ta seria książek? |
|
|
|
 |
#Moderator ..:ZaDziOr:..

|
Wysłany: 2011-08-09, 15:51
|
|
|
| kroplakarmelu napisał/a: | | A na jaki temat jest ta seria książek? |
Pokrewny i typowo wampirzy .:-P Bardziej jednak odbija tematyką od zmierzchu. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2011-08-09, 18:46
|
|
|
| oOo :p To muszę przeczytać książki z tej serii ;) |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2011-08-10, 16:04
|
|
|
| Mnie ostatnio dopadł Ken Follet, Filary Ziemi wciągnęłam w jeden weekend, a tomisko miało z 1000stron. Poza tym trylogia Millenium Stiega Larssona. Szkoda, że nie bedzie dalszej części... |
_________________ darmowe gry online |
|
|
|
 |
|
|