|
Czy ktos kupuje oryginalne płyty? |
| Autor |
Wiadomość |
#Moderator Tyle co nic.. czas
 .gif)
|
Wysłany: 2011-01-27, 15:49 Czy ktos kupuje oryginalne płyty?
|
|
|
Zastanawiam się właściwie, czy w dobie downloadu w ogóle ktoś kupuje jeszcze oryginalne płyty, czy wykonawcy czerpią jeszcze jakieś zyski z tego?
Ja zanim kupie jakąs to najpierw pobieram z neta i przesłuchuję. Gdy jest fajna to kupuje... |
|
|
|
 |
0 pkt
|
Wysłany: 2011-01-28, 15:43
|
|
|
| Ja kiedyś zamawiałem z klubów muzycznych, teraz kupuję oryginaly na allegro bo w razie kontroli Zaiks... |
|
|
|
 |
32 pkt
|
Wysłany: 2011-01-28, 20:22
|
|
|
| jak nie było downloadu to sie inaczej sobie radziło były magnetofony kaseciaki i nagrywało sie z radia czekało sie na listę np hop bęc |
|
|
|
 |
|
Godzillateam [Usunięty]
0 pkt
|
Wysłany: 2011-01-28, 22:55
|
|
|
| Ludzie po co kupować ? Tylko bogaci kupują takie moje zdanie, a po co policja ściąga? I dlaczego nie płaci? Znam takie przypadki! Jak mowie narobić na tą Polskę i zalać betonem. |
|
|
|
 |
#Moderator Szpadyzor

|
Wysłany: 2011-02-15, 23:44
|
|
|
| Jeżeli mam fundusze to jak najbardziej kupuje oryginalne płyty, nie każdego na to stać ale też ludzią szkoda pieniędzy wydać na oryginał jak może za darmo z sieci zassać. |
|
|
|
 |
#Moderator Wilk

|
Wysłany: 2011-02-16, 18:29
|
|
|
Na razie w moim wieku nie mam na to funduszy ale jak będę zarabiał na siebie to owszem.
I przy okazji z racji tego że nie mogę edytować posta admina.
Godzillateam:
Złamałeś 12 punkt regulaminu z podkategorii "Pisanie postów cd" który brzmi:
"Przestrzegaj zasad interpunkcji i ortografii oraz nie popełniaj częstych literówek. Przed wysłaniem wiadomości można, a nawet należy, przeczytać ją w celu poprawienia błędów."
Administratorów również obowiązuje regulamin. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2011-04-03, 15:34
|
|
|
W zeszłym miesiącu kupiłem A State Of Trance 2010 i nie żałuję - kawał świetnej muzyki
Naprawde warto kupić tę przynajmniej jedną płytkę na jakiś czas , szacunek dla autora muzy którą lubisz.
Na potwierdzenie że nie ściemniam:)
 |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2011-04-03, 18:04
|
|
|
ImConnected, przeglądając dziś demotywatory natrafiłam na jeden mówiący, że zakup orginalnej płyty to wielki ukłon szacunku w stronę artysty czy wykonawcy. |
_________________ Prawdziwa kobieta jest jak herbata: mocna i gorąca. Jak posłodzisz słodka, jak nie posłodzisz to pij kurwa gorzką! ;) |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2011-04-03, 18:33
|
|
|
No i tak jest Nessia To wyraz szacunku dla artysty , a jeśli ma to sie po części przyczynić do wydania przez niego kolejnego krążka, to jak najbardziej wesprę go w tym |
|
 |
392 pkt
|
Wysłany: 2011-04-03, 18:46
|
|
|
Kupuję jedynie bezpośrednio od autora (np. małe lokalne zespoły), mając pewność że pieniądze trafiają właśnie do niego. Jeśli na płycie widnieje logo dużej wytwórni (o ile oczywiście przypadnie mi ten album do gustu, co zdarza się sporadycznie), najprawdopodobniej ściągnę jej zawartość z sieci. Nie chodzi mi tu o wysokość kosztów, a o to do kogo tak naprawdę trafiają zyski.
Spora część mojej kolekcji jest objęta licencjami typu CC, bądź też kwestia dotyczących ich praw autorskich jest tak niejasna, że nie ma się czym przejmować
| Irek napisał/a: | | czy wykonawcy czerpią jeszcze jakieś zyski z tego? |
Coraz rzadziej. Wielkie wytwórnie często same łamią prawa autorskie (np. wykorzystując utwory w składankach bez zgody), lub stosują sztuczki prawne aby odebrać wykonawcom należne im zyski. Nic dziwnego, zależy im przecież tylko na pieniądzu. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2011-04-03, 19:00
|
|
|
Z drugiej strony , bez takich wytwórni o mało którym artyście mógłbyś usłyszeć niestety.
Nie sądzę żeby ktoś nie słuchający jakoś specjalnie trance'u wiedział kto to jest choćby Armin Van Buuren gdyby nie podpisał kontraktu z Armadą która tak naprawdę ( oczywiście nie zaniżając jego wkładu w tę muzę) wyniosła go na szczyty , pewnie dotąd grałby w FTB itp.\
Co do pieniędzy , zrób bilans... ile wytwórnia ładuje w artystę..reklamę , kontakty,koncerty, itd. i w tym momencie to co otrzymuje wytwórnia staje się wcale nie taką oszukanczą kwotą.
Pozdro |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2011-04-20, 15:46
|
|
|
| Czasem. ale generalnie rzadko kupuję muzykę wolę słuchać radia. |
_________________ Totalna zakupoholiczka!!! |
|
|
|
 |
0 pkt
|
Wysłany: 2011-04-23, 15:17
|
|
|
| Kupuje, tylko jesli jest mozliwosc zakupu. Bo moim zdaniem oddaje hold artyscie za jego prace, poswiecenie.. milosc do muzyki. Niestety czesto slucham, malych wyszukanych gdzies przez siebie artystow z sieci. I przykro mi jak nie moge kupic plyty, tylko zadowolic sie sluchaniem pobranej muzyki lub nierzadko na yt. ;) |
_________________ 'Moje serce obawia się cierpień.
Powiedz mu, że strach przed cierpieniem jest straszniejszy niż samo cierpienie. I że żadne serce nie cierpiało nigdy, gdy sięgało po swoje marzenia(...)' |
|
|
|
 |
0 pkt
|
Wysłany: 2011-08-05, 19:36
|
|
|
Mam trochę płyt w kolekcji. Zdarzały się wybory nietrafione i stoją teraz na półce. Ale mam też takie, do których wracam niejednokrotnie. Zajeździłam dwa discmany - używa ich ktoś jeszcze? :P Kilka dni temu wyrzuciłam je na strych. Coś czuję, że sobie jeszcze takie urządzenie kupię.
Rzecz jasna, nie pozwolę sobie na zakup płyt, gdy mnie na niego nie stać. Nie jestem też na bieżąco z nowościami muzycznymi - zakupy powodowane były raczej impulsem bądź chęcią skompletowania tego i owego. Nigdy nie zastanawiałam się nad tym, kto otrzymuje kasę ze sprzedaży płyt. Stwierdzam z małym zaskoczeniem, że mnie to nie bardzo obchodzi - liczy się dla mnie czy muzyka jest dobra, czy mi się podoba, a nie kto na tym zarobił. Muzyka z sieci...oczywiście, korzystam. Plus mp3 to możliwość szybkiej zmiany repertuaru. Odkryłam jednak, że tego typu "aplikowanie" utworów powoduje, że mi się one szybko nudzą... Muszę ten problem rozpracować. |
_________________ "Na zewnątrz miliony deszczowych kropel popełniało masowe
samobójstwo skacząc z wysokości nieba..." - Sobota "Padlina" |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2012-02-03, 13:36
|
|
|
| Kiedyś dawno temu kupowałam. Teraz słucham głównie miksów z neta. |